Select Page

El Corpus Vitrearum Internacional amb el Corpus Vitrearum Català en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans, organitzen en 30è Col·loqui Internacional d’història del vitrall. També ens donen suport la Unió Acadèmica Internacional i diverses institucions locals. Després dels canvis de dates que hi ha hagut per la covid, aqust juliol del 2022, esperem que es pugui desenvolupar amb la major normalitat possible. El registre dels assistents es realitzarà el dilluns 4 de juliol del 2022.

Els dies de durada del Col·loqui es distribuiran en un dia de presentacions i comunicacions a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme, 47. Barcelona), seguits de tres dies més de comunicacions i visites en diferents seus (Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Art de Cerdanyola, Museu del Disseny de Barcelona i viatjarem a Girona). S’oferirà la possibilitat de realitzar altres visites fora d’aquest calendari.

A continuació del Col·loqui, se celebrarà, també a Barcelona, el Fòrum per a la Conservació i Tecnologia dels vitralls històrics (7-9 juliol 2022).

 

CONCEPTE I REALITZACIÓ DE VITRALLS. DES DE L’EDAT MITJANA AL MODERNISME

La taula de vitraller de Girona proporciona clares evidències del procés de construcció d’alguns dels vitralls del segle XIV de la catedral de Girona. La supervivència d’aquest tipus d’evidències ens ajuda a apropar-nos a comprendre els diferents rols dins d’un equip capaç de dissenyar i crear tan grans extensions de vitralls. La relació entre artistes i vidriers ha canviat i s’ha desenvolupat, però sempre ha estat part de la història dels vitralls.

El 30è Col·loqui del Corpus Vitrearum estarà dedicat a l’estudi del rol que diferents agents han tingut en la confecció dels vitralls. Qui és l’autor de la peça final? Quines van ser les influències dels vitralls medievals i què ens poden dir del seu creador? Sovint hem vist les influències d’altres manifestacions artístiques en els vitrall, però com han influït els vitralls en altres disciplines? Hem de considerar la repetició de dissenys al segle XIX com a sèrie o com a nova tècnica representativa d’aquest període? Quina formació han tingut els diferents agents que intervenen en la construcció d’un vitrall?

 

CRIDA A COMUNICACIONS

Els encarregats de fer arribar les propostes al Col·loqui seran els Comitès Nacionals del Corpus Vitrearum, per tant, preguem que qui vulgui fer alguna aportació es posi en contacte amb el Comitè corresponent, abans del mes de juny de 2019, amb l’assumpte ‘Col·loqui 2020’.

Les propostes no han d’excedir de 2500 caràcters (espais inclosos) i s’han d’enviar amb el Currículum de l’autor de la proposta. Si la proposició és acceptada, s’haurà de fer arribar un article de 26000 caràcters (espais inclosos). No s’acceptaran presentacions orals que no s’adaptin a la normativa que s’establirà.

Llengües d’ús: s’acceptaran propostes, resums i exposicions orals en les llengües oficials del Corpus Vitrearum: anglès, francès i alemany.